Jak zrobić rybę w galarecie
Ryba w galarecie jest bardzo popularnym daniem, szczególnie jeśli chodzi o potrawę wigilijną. Często pojawia się również na spotkaniach rodzinnych czy też innych imprezach okolicznościowych. Sekretem całego dania jest klarowny płyn, który zachwyca smakiem każdego wymagającego smakosza, a dodatkowo danie te udaje się każdemu.
Jak zrobić rybę w galarecie w szybki i łatwy sposób?
Przedstawię to w dalszej części artykułu. Do przygotowania ryby w galarecie potrzebne będą: 500-600 gramów ryby, czyli jakieś 4-5 filetów, włoszczyzna (marchewka, por, seler, natka i korzeń pietruszki, cebula i inne wedle uznania), 1 opakowanie małej żelatyny, jajko na twardo, groszek oraz marchewka. Przygotowanie również jest bardzo proste. Należy zacząć od ugotowania włoszczyzny w około 0,5 – 1 litra wody. Do wywaru może również dorzucić kostkę rosołową, jeśli chcemy uzyskać bardziej aromatyczny wywar. Dodatkowo należy dodać do całości ziele angielskie, pieprz oraz listek laurowy. Po paru minutach gotowania należy zmniejszyć odrobinę ogień na mniejszy i włożyć na warzywa rozmrożoną rybę (jednak ja najbardziej polecam dodać świeżą rybę, nie mrożoną). Kiedy ryba się ugotuje, należy wyjąć ją bardzo delikatnie i uważać przy tym aby się nie rozpadła. Całość należy gotować na oko, tak od 5 do 7 minut, a następnie przecedzić cały wywar. Na półmisek należy ułożyć kolejno mięso ryby i posypać groszkiem. Następnie układamy plastry jajka, a także wedle gustu ugotowaną marchewką karotkę. Do wywaru należy dodać żelatynę i zalać nim rybę. Po zalaniu całość należy odstawić w chłodne miejsce, po czym danie jest już gotowe do podania. Przed podaniem można obłożyć cząstkami cytryny a dodatkowo skropić sokiem. Z pewnością, ryba w galarecie przypadnie do gustu całej rodzinie i znajomym. Każdy, po spróbowaniu tego właśnie dania będzie prosił o dokładkę bądź przepis, aby móc w identyczny sposób wykonać go samodzielnie w domu, na przykład na spotkanie rodzinne bądź inną imprezę.