Wino z rodzynek – jak zrobić?
Czy słyszałeś kiedyś o winie rodzynkowym? Jeśli nie, musisz wiedzieć, że jest ono pyszne i naprawdę nie ustępuje w niczym wytrawnym winom białym kupionym w sklepie. Rodzynki są dosyć drogim surowcem i nie każdego stać na zrobienie z nich wina, ponieważ musisz wiedzieć, że do wykonania takiego napoju potrzebna jest naprawdę duża ilość rodzynek – przynajmniej 1 kilogram, a kiedy chcesz przygotować co najmniej dziesięć butelek, będziesz musiał zaopatrzyć się w kilka kilogramów. Sprawdź, co jeszcze powinieneś wiedzieć, zanim przystąpisz do przyrządzania wyśmienitego wina rodzynkowego!
Wino z rodzynek – jak zrobić, aby było udane?
Przede wszystkim powinieneś wypłukać, odsączyć i w miarę możliwości rozdrobnić rodzynki, które zalejesz mniej więcej ośmioma litrami wody, w której wcześniej rozpuścisz mniej więcej 1 kilogram cukru, kwas cytrynowy oraz pożywkę dla drożdży. W tym momencie należy zwrócić uwagę, że do wyrobu wina nie można używać innych drożdży niż tych winiarskich. Jeżeli użyjesz zwykłych drożdży, Twoje wino, niestety prawdopodobnie nie będzie nadawało się do spożycia. Bardzo ważne jest także dodanie matki drożdżowej, bez tego również cały pracochłonny proces fermentacji po prostu się nie powiedzie. Zwróć uwagę tez na to, czy masz gdzie przechowywać balon z fermentującym winem. To bardzo istotne, ponieważ, taki balon z fermentującym napojem musi stać w ciepłym, dosyć suchym i zacisznym miejscu. Po pewnym czasie, kiedy już odcedzisz wino, będziesz je musiał od czasu do czasu mieszać, a w dalszej kolejności odstawisz je na dłuższy okres czasu. Wino zyskuje moc dopiero po upływie około pół roku od momentu rozpoczęcia całego cyklu produkcyjnego. Kiedy podasz je na stół zbyt wcześnie, kiedy nie jest dobrze sfermentowane, może ono nie być tak smaczne i aromatyczne, jak to, które stało znacznie dłużej. Wszystkie butelki powinny mieć etykiety, będziesz wówczas wiedział, kiedy powstało dane wino i czy jest ono gotowe już do tego, aby podac je gościom lub domownikom.